SWIĄTECZNY STÓŁ I PRZEPIS NA SZYBKĄ BABKĘ


Witajcie Kochani!

Choć pogoda za oknem jest zniechęcająca, ogarnął mnie już świąteczny czar. Mieszkanie ogarnięte, na choince połyskują światełka a w kuchni gotują się ostatnie świąteczne potrawy. Jutro będzie ten magiczny wieczór. Myśl o rodzinnym spotkaniu, rozmowie przy stole i prezentach pod choinką już dziś wprawia mnie w wspaniały nastrój. A skoro mowa już o stole chciałabym przedstawić Wam mój pomysł na dekorację wigilijnego stołu.

Na stole pojawią się świece, lampki i naturalne elementy. Na talerzach położę biało-złote serwety ozdobione gałązką ostrokrzewu.

 

Święta Bożego Narodzenia pewnie wszystkim kojarzą się tylko z zapachem i smakiem pierników. Ja także upiekłam swoje pierniczki (możecie je zobaczyć tutaj), które zdobią już choinkę i nieziemsko pachną. Oprócz tych grudniowych smakołyków w moim słodkim menu nie mogło zabraknąć waniliowo-czekoladowej babki. Jest to ciasto, które zawsze się udaje i jest błyskawiczne w przygotowaniu.

Oto przepis:

  • 2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • margaryna
  • kakao (ilość wedle uznania)

Margarynę rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Jajka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę ( ok 5 min). Cały czas mieszając dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać chłodną, roztopioną margarynę. Chwilę wymieszać na najniższych obrotach. Do wcześniej posmarowanej i posypanej bułką tartą formy na babkę przełożyć połowę masy. Do drugiej połowy dodać kakao, wymieszać i przelać do formy na białą masę. Piec 25 min w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku z termoobiegiem.

Smacznego !

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *