MUFFINKI NA KAŻDĄ OKAZJĘ 1


Urodziny, imieniny, święta i inne imprezy rodzinne bądź przyjacielskie od dłuższego czasu celebrowane są w moim domu w towarzystwie ciasta orzechowca (przepis następnym razem) i muffinek jogurtowych. Muffiny świetnie nadają się do dekorowania kremem, są idealną podstawą do wbijania pików, dobrze wyglądają i świetnie smakują. Super pasują do porannej kawki. Łapcie przepis na te muffiny. Dawno temu wyszperany w internetach, dziś przedstawiam Wam. Przepis jest mega prosty.

Porcje na ok 15 muffin:

– 2 szklanki mąki,
– 0,5 szklanki cukru,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– cukier waniliowy bądź kilka kropel ulubionego aromatu do ciast,
– 1/3 szklanki oleju,
– 0,5 szklanki mleka,
– 200 ml rzadkiego jogurtu naturalnego,
– 2 jaja,
– ulubione dodatki: czekolada, bakalie, owoce.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą koniecznie łyżką, na koniec dodajemy dodatki. Napełniamy foremki do 2/3 ich wysokości i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 150 stopni.

Ja najbardziej lubię muffiny z czekoladą. Przed włożeniem do piekarnika posypuję je rozkruszoną czekoladą.

Mam nadzieję, że będą Wam również smakować.

Pozdrawiam

Faustyna

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “MUFFINKI NA KAŻDĄ OKAZJĘ